En ny studie visar att varje svensk spolar ner 224 000 ton mat och dryck varje år. Det motsvarar cirka 26 kilo ätbar mat och dryck per person. Stor del av det matavfall som hälls ut hade kunnat ätas eller drickas. Varje svensk slänger därför totalt 107 kilo matavfall varje år.[1]
Siffrorna visar att det totala matsvinnet i Sverige är större än vad som hittills har uppmätts. Studien ”Mängd mat och dryck via avloppet” är utförd av SMED (Svenska MiljöEmissionsData) på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket. Syftet med undersökningen var att få mer kunskap om det flytande matavfallet i hushåll i Sverige. Undersökningen gjordes genom att en pappersenkät skickades ut till 2050 svenska hushåll och 515 svar kunde totalt användas för att räkna ut mängderna.[2] De vanligaste anledningarna till att mat och dryck hälls ut är att den blivit över efter en måltid eller att bäst-före-datum har passerat. Det som oftast hälldes ut var kaffe och te, följt av mejeriprodukter, drycker och fast avfall såsom pasta.[3] Mängden som hälls ut i avloppen påverkas av hushållens storlek, de som slänger mest är hushåll som består av en person.[4]
Detta hälls ut i avloppet:

Det finns miljömässiga, ekonomiska och etiska problem med att så mycket mat som hade kunnat konsumeras går till spillo. En tidigare undersökning visar på stora samhällsekonomiska vinster. En minskning med 20 % av matavfallet i Sverige skulle ge en samhällsekonomisk nytta på 9-16 miljarder kronor. Den privatekonomiska vinsten för hushållen skulle motsvara en månadskostnad mat per person och år. Idag är uppskattningsvis 870 miljoner människor undernärda, samtidigt som en tredjedel och hälften av all mat som produceras varje år går förlorad. För att klara flera av de globala miljö- och resursproblem såsom skogsskövling, utfiskning av haven och vattenbrist, krävs en hållbar livsmedelproduktion och livsmedelskonsumtion![8]
[2] http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/Mat-och-dryck-i-avloppet/
[4] http://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/Mat-och-dryck-i-avloppet/
1 kommentarer
Maria L
20 May 2015 11:21
Hej Gabriella :)
Hur ser det ut med avfallet i andra länder? Slänger svenskar mycket eller lite om man jämför med andra?
Kommentera