En ny studie visar att varje svensk spolar ner 224 000 ton mat och dryck varje år. Det motsvarar cirka 26 kilo ätbar mat och dryck per person. Stor del av det matavfall som hälls ut hade kunnat ätas eller drickas. Varje svensk slänger därför totalt 107 kilo matavfall varje år.[1]

Siffrorna visar att det totala matsvinnet i Sverige är större än vad som hittills har uppmätts. Studien ”Mängd mat och dryck via avloppet” är utförd av SMED (Svenska MiljöEmissionsData) på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket. Syftet med undersökningen var att få mer kunskap om det flytande matavfallet i hushåll i Sverige. Undersökningen gjordes genom att en pappersenkät skickades ut till 2050 svenska hushåll och 515 svar kunde totalt användas för att räkna ut mängderna.[2] De vanligaste anledningarna till att mat och dryck hälls ut är att den blivit över efter en måltid eller att bäst-före-datum har passerat. Det som oftast hälldes ut var kaffe och te, följt av mejeriprodukter, drycker och fast avfall såsom pasta.[3] Mängden som hälls ut i avloppen påverkas av hushållens storlek, de som slänger mest är hushåll som består av en person.[4]

Detta hälls ut i avloppet:

 
 
                                                  
 
Mat produktionen står för en betydande del av vår miljöpåverkan. Mindre matsvinn bidrar till att råvaruförbrukning och utsläpp vid produktion, transport och hantering av livsmedel, samt energianvändning minskar. Detta betyder att maten kan räcka till fler personer utan att öka miljöpåverkan. Om man t.ex. ska framställa den mängden kaffebönor som går åt till en kopp kaffe, behövs 140 liter vatten samt stora mängder olja eller ved för att torka bönorna. När vi spolar ner mat och dryck i slasken så är det alltså fler resurser som går till spillo.[5] Avloppsvattnet påverkar också miljön, vattnet kan bl.a. förorenas via tillförsel av matrester och hushållskemikalier. När det förekommer stora mängder av ett specifikt ämne blir det föroreningar. Ämnet fosfor finns i t.ex. tepulver och bryggt kaffe och kan på grund av att ämnet stimulerar algtillväxt orsaka övergödning.[6] Övergödning kan även leda till syrebrist. Den stora mängden alger och andra växter dör såsmåningom. När de dör och ska brytas ner krävs syre.[7]
 

Det finns miljömässiga, ekonomiska och etiska problem med att så mycket mat som hade kunnat konsumeras går till spillo. En tidigare undersökning visar på stora samhällsekonomiska vinster. En minskning med 20 % av matavfallet i Sverige skulle ge en samhällsekonomisk nytta på 9-16 miljarder kronor. Den privatekonomiska vinsten för hushållen skulle motsvara en månadskostnad mat per person och år. Idag är uppskattningsvis 870 miljoner människor undernärda, samtidigt som en tredjedel och hälften av all mat som produceras varje år går förlorad. För att klara flera av de globala miljö- och resursproblem såsom skogsskövling, utfiskning av haven och vattenbrist, krävs en hållbar livsmedelproduktion och livsmedelskonsumtion![8]



1 kommentarer

Maria L

20 May 2015 11:21

Hej Gabriella :)
Hur ser det ut med avfallet i andra länder? Slänger svenskar mycket eller lite om man jämför med andra?

Kommentera

Publiceras ej